Meer weten over werken en leren in zorg en welzijn in Flevoland?

Bel
088 0182 888
Of stuur ons een bericht
Geplaatst op: 02-12-2019Naar overzicht

Studie Experience 2019, de ervaring waard02 dec 2019

Op donderdag 28 november stond Zowelwerk met Vitree, Triade, Kwintes, Philadelphia, Zorggroep Almere en Woonzorg Flevoland op de Studie Experience 2019. De Topsporthal in Almere Poort was omgebouwd tot informatiebeurs voor vmbo-leerlingen die op het punt staan een profiel te kiezen. Onze collega Mildred Antonius was ook aanwezig en schreef er een blog over:

Enthousiaste professionals van onderwijsaanbieders, defensie, detailhandel, politie, UWV, en natuurlijk Zorg en Welzijn hadden hun handen vol aan busladingen vol jonge, drukke, eigenwijze tieners. 

Een aantal had totaal geen idee wat later te gaan doen. Genoeg beweerden héél goed te weten wat ze gingen worden en wat ze daarvoor moeten doen. Niet helemaal dus, bleek vaak na een geanimeerd gesprek. De meeste ouders wisten wat zíj wilden: "nee niet zorg, dat is zwaar" of "doe maar zorg, dat doe ik ook". Geweldig dat veel leerlingen aan onze tafels wel geïnteresseerd luisterden en zinnige vragen stelden. Zoals die 14-jarige jongeman die per se met baby's wil werken. En er waren bij veel bezoekers momenten van "O ja, dat wist ik niet. Dat lijkt me ook cool."

Wat levert het op?
De professionals van onze partners vonden het fijn er te staan. Goed om ook op die manier de sector te profileren. Of het wat oplevert? Dat weten we zo niet, maar laten we het hopen. Winst is dat de jongeren in ieder geval een keer andere dingen over zorg en welzijn hebben gehoord. "Je pakt niet veel, maar het is werk en je helpt mensen", probeerde een jonge bezoeker zijn 'mattie' te overtuigen.

Hoe jongeren helpen bij hun keuze?
Wat telkens weer binnenkwam was dat jongeren het moeilijk vinden al op heel jonge leeftijd te moeten kiezen. Ze hebben geen clou wat ze later willen doen. Hun lange termijn ligt een week verder. Zie daar een van de redenen voor studieuitval. Zou een tussenjaar waarin ze bij diverse branches kunnen kijken, meelopen, meedoen niet meer opleveren? Serieus bezig zijn met contact maken, kennis en ervaring opdoen, de 'wereld verkennen", opdrachten uitvoeren. Met begeleiding door leerkrachten op de vloer en gemotiveerde medewerkers. Die moeten daar dan wel de tijd en ruimte voor krijgen. Tijd voor onderwijs en werkveld om samen uit te zoeken hoe dat voor elkaar te krijgen in deze tijd van krapte.

De Studie Experience is wat mij betreft een nuttig middel om jongeren zo vroeg mogelijk een eerlijke blik te gunnen op het werkveld van zorg en welzijn. Hen zo vroeg mogelijk informeren over de mogelijkheden in diverse branches, moeten we zeker blijven doen. Belangrijk is zo vaak mogelijk op elkaar aansluitend aanbod te bieden in diverse fases van hun schoolloopbaan.  De kracht van de herhaling werkt! De molen maalt langzaam maar zeker! En.. die mooie, professioneel ogende stand met green screen, mag er volgende keer weer staan. Goed geregeld.